Anaokulu açarken hangi bilgilere ihtiyacımız var; Anaokulu açmak bir çok kimsenin hayali olmasına karşın ne kadarının bu hayali gerçekleştirdiği ve devam ettirdiği konusunda ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Bu yazımızı hazırlarken başlangıçta hedeflenen ile sonuç arasındaki farklılıkların ne kadar önemli olduğunu belirtmenin doğru olacağını düşündük. Elbette herşey yapılabilir fakat belirlenen bütçe dahilinde daha iyileri yapılabilirken ortaya çıkan sonuçlar bazen içler acısı olabiliyor. Burada asıl olan soru şu ki neden bu yanlışlar yapılıyor. Herşeyin bir sebebi olduğu gibi bunun da bir sebebi var. Şimdi bu sebepleri inceleyelim ve anaokulu açarken hangi bilgilere ihtiyacımız olduğunu gözden geçirelim.
Önce çevresindeki kreşleri inceliyor. Kreşleri diyorum çünkü ağız alışkanlığından kaynaklı olarak anaokulları da kreş olarak adlandırılıyor. Sonrasında kendince bir karar vererek bir yer buluyor ve uygun olduğunu düşünerek hareket ediyor. Neden mi ? Çünkü çevresinde gördüğü kreşlerin çoğu villa tipi yerlerde yapılmış. Bu yerler Ayşe Hanım için örnek teşkil ediyor. Ulaşabileceği en yakın kaynaklar diyebiliriz. Haliyle onların değişik bir prototipi diyebiliriz. Ama farketmediği husus bu yerler nasıl ayakta duruyor ve neler yapıyorlar. Çünkü klasik yaklaşımda çocuğun günlük ihtiyaçlarının karşılandığı yerler olarak biliniyor. Sabah al akşam ailesine teslim et.
Burada hangi bilgiye ihtiyacımız var. Diğerlerini bir kenara bırakırsak asıl bilgi “Ben nasıl bir yer yapmak istiyorum” İşte bu sorusun cevabında bulacağınız yerin fiziksel özellikleri az çok ortaya çıkacak. Önce yer bilgisine ihtiyacımız var. Kapasitemize kadar her detayı görebilmeliyiz. Bu hesaplamaları yapabilmek için de düzenlenmiş bir yerleşim planına ihtiyacımız olacak. Anaokulu açmadan önce yer seçimi hayati bir öneme sahiptir. Yerleşim planının doğru kurgulanmaması da uygulamada ciddi sorunları beraberinde getirir.
Buradan yola çıkarsak iki maddeyi yazalım.
Bu aşamaları geçtikten sonra hemen hareket etmememiz gerekmektedir. Sonuçta ticari bir işletme yapıyoruz. İşimizi biraz ağırdan alabiliriz. Şimdi gelelim iç yapılanmaya. İşte burada çevremizde bulunan kreşlerin yapılarını inceleyebiliriz. Bunu yaparken de ilk sorumuz geliyor. ” Neler yapmışlar ve ben ne yapmak istiyorum?”
Deneme amaçlı bu kreşlerden bazılarına gidebilirsiniz. Çocuğunuzu kaydettirmek için geldiğinizi belirtin ve nasıl bir karşılama yapıldığına bakın. Unutmadan çıkarken de yüz ifadelerini mutlaka inceleyin. Dikkat edeceğimiz nokta şudur ki ne anlatıyorlar. Hangi noktalarda iyiler ve kendilerini ne kadar doğru ifade edebiliyorlar. Eğer franchise bir kreş ya da anaokuluysa o zaman farklılıklarını sorun. Neden onları tercih etmeniz gerektiğine kadar bilgi alın. Tabi bunu yaparken çocuk gelişimi konularında biraz ön bilgi iyidir. Sosyal Gelişim, Dil Gelişimi, Psiko-Motor Gelişim ve Öz Bakım Becerileri sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Verilen bilgilere dikkat edin. Ne anlatıyorlar kısmı çok önemli. Gelişim alanlarına ait bilgiler verecekler mi ? Bunu şöyle anlayabiliriz yapmış olduğumuz şu eğitim sayesinde çocuğumuzda bu tür gelişimleri hedeflemekteyiz gibi konulardan mı bahsediyorlar yoksa yine klasik yaklaşımdaki gibi şu kadar branş dersimiz var aylık ücretimiz bu kadar, servis hariç, kırtasiye ve kitap ücrete tabi vb. konular mı? Zaten bu tip bir görüşme ortamında oradan kısa sürede uzaklaşmanız açacağınız anaokulu için hayırlı olacaktır. Eğitim konusunda nasıl bir yaklaşım izliyorlar dikkat edin. Zaten kitap kırtasiye gibi konular varsa işin şekli de bellidir.
Kreşin fiziksel koşullarına bakın. karşılama alanlarından sınıflarına kadar. Sınıflardaki malzemelere kadar. Hatta eşime göstereceğim fotoğraf çekebilir miyim diye sorun. Çekerseniz elinizde bir veri olacaktır. Mutfağı özellikle inceleyin. Aynı zamanda bahçeyi de gözden geçirin. Gördüğünüz hiç birşey basit olmayacak ve yapacağınız anaokulu için ciddi artılar olacaktır.
Son olarak öğretmenleri ve çalışanlarını sorun. Hangi bölüm mezunları olduklarını öğrenin. Lise mezunu var mı yok mu ? gibi bilgileri alın. Çünkü bu tip personel sizinle de çalışabilir. Bir kreşle görüşürken onların personeli hangi standartlarda aldığını bilemeyiz. Mecbur kaldığı için mi aldı yoksa geçiştirdi mi ? İlk görüşmelerde öğretmenle görüşme şansınız yoktur.
Neyse buradaki maddelerimizi yazalım
Yukarıdaki üç detay da sizin yapacağınız anaokulu için ciddi referans olacaktır. Bu bilgileri nasıl kullanacaksınız size kalmış ama artıları ve eksileri not edin. Mutlaka işinize yarayacak bir zaman çıkacak.
Şimdi tüm elimizdeki donelerle yapacağımız anaokulunun alt standartlarını oluşturacağız. Eğitim yöntemleriniz, kalite anlayışınız, reklam çalışmalarınız dekorasyonunuz vb. bir çok detaya bu aşamada karar vereceksiniz. Eğer tanıdığınız bir muhasebeci var ise işletmelerin sorumlu oldukları vergi ve diğer ödemeler hakkında bilgi alabilirsiniz. Burada işletme maliyetlerinin ne olduğu konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ama sakın bu işleri kulaktan dolma yapmayın çünkü fikriniz ve tadınız kaçabilir. İşi uzmanından öğrenin. Çünkü bilen de bilmeyen de konuşmaya meraklıdır. Bu anlamda kaynağı olmayan hiç bir bilgiye itibar etmeyin.
Bu bilgilere sahip olduktan sonra anaokulumuz için maliyet hesabına girebiliriz. Unutmayın ki buradaki maliyetler herşeyi kapsar. Yer için ödeyeceğiniz kira bedeli de kurulum maliyetidir. Şimdi asıl maliyet konusu başlıyor. Ne yapmak istiyorum. Yapmak istediğiniz proje elit bir anaokulu projesiyse maliyetiniz de o oranda yüksek olacaktır. Ama basit bir çalışma yapayım derseniz de düşük bütçelerle yapabilme olasılığınız var. Peki buradaki hesaplamaları nasıl yapacaksınız. başta oluşturduğumuz düzenlenmiş yerleşim planı ile tadilat çalışmaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Donanım ve teçhizatlar ile ilgili olarak çok fazla detay çıkacaktır. Ama projeniz iyi olacaksa burada maliyeti göze alabilirsiniz. Çünkü her kuruş size fazlasıyla geri dönecektir. Bu maliyetleri bir defa yapacaksınız. Aslında siz mekanı pazarlayacaksınız eğitimi değil. Eğitim için bir kaç yıl geçirmeniz ve mezun ettiğiniz çocukların ilköğretim de başarılı sonuçlar alması sizin daha kalıcı olmanızı sağlayacaktır. Buradan edineceğimiz tecrübe ise kalıcı olmanın yollarını aramak olacaktır. Ne kadar kalite artarsa kalıcılığınız da o oranda olacaktır. Önemli olan yapılanı yapmak değil yapılmayanı yapmak ve buna cesaret etmektir. Aslında hayallerinizi bir kenara not alın. Çünkü bu notlar sonucunda bir anaokulu ortaya çıkacak. Bu yönde araştırmalarınızı yapın ama ne olursa olsun gördüğünüz bir yerin aynısını yapmaya çalışmayın. Özgün olun.
Hayat farklılıklarla güzeldir. Önemli olan bu farkındalığa sahip olmaktır.
Yusuf YILMAZ
Okul Danışmanlığı Hizmetleri
07/24/2018
Haber bültenimize kayıt olarak gelişmelerden hemen haberdar olun.
Anaokulu Danışmanlığı Copyright 2021 | Anaokulu Danışmanlığı Hizmeti | All Right Reserved.