Anaokulu Açmak Konusunda Ön Bilginiz Olsun…

Anaokulu açma iş fikri olarak cazip görünen, genellikle bayanların tercih ettiği bir iş koludur. Aynı zamanda bir anaokulu sahibi olmak kurucu açısından prestijli bir iştir.  Prestijli olmasına rağmen de bir o kadar meşakkatlidir. Özen gerektirir, dikkat gerektirir.

Bu yazımızda genelleme yaparak anaokulu açmak düşüncesini değerlendireceğiz.Konuyla ilgili olan kısımlarda linkleme yapılmıştır. Yazılardan faydalanmanız dileğiyle.

Anaokulu açmak isteyen hemen hemen herkesin aklında bir çok soru vardır. Bunlardan bir kaçı;

gibi sorulardır.  Bu soruların cevapları zaten mevcut ama bu yazımız öncelikli olarak okunmalıdır.

Anaokulu açma düşüncesinde olan bir girişimci öncelikle bu işin detaylarını araştırmaya başlar. İşte bu aşamada nereden başlaması gerektiği konularında tereddüt yaşayabilir. Belki çevresinde bulunan bu işi yapmış kişilerden ya da kurum sahiplerinden bilgi alabilir. Kimse yoğurdum ekşi demeyecektir. Ama sorunlarında da bahsedip sizin bu işi yapmamanız için bir şeyler söyleyeceklerdir. Çünkü kimse kendi işinin deşifre olmasını istemez.

İşte bu noktada iyi tartmamız gerekiyor. Bu aşamada çevrenin etkisiyle düşüncesinden vazgeçen bir çok kimse tanıyorum. Bir çoğu başka işlere yönelmiş durumdalar. Hatta bir defasında bir müşterimize danışmanlık hizmetimizi verdiğimiz halde kafe açmaya karar vermişti. Aradan 6 ay geçtikten sonra tekrar bir araya geldik. Çevresinin kendisini yanlış yönlendirdiğini, aslında içinde anaokulu açma düşüncesi olduğunu ve bu düşüncesinden vazgeçmediğini belirtmişti. Sonuç boşa giden harcamalar. Hatta yapılan yatırım bizim belirlediğimiz bütçenin de üzerindeydi.

Burada yapılan hatanın bedelini çevredekiler ödemedi. Girişimci ödedi. Çünkü girişimci risk alan kişidir. Önemli olan projenize ne kadar inandığınızdır. Elbette herkes güzel düşüncelerle başlıyor fakat anaokulu açmak noktasında karlılığı düşündüğümüzde bir çok kimsenin bu faktörü düşünmediğini görüyoruz.

Anaokulu açma dışarıdan nasıl görünüyor biliyor musunuz?

Bu sorunun cevabını tecrübelerimiz doğrultusunda cevaplayalım.

Öncelikle düşünce şu, bir farkındalık oluşuyor ve biz anaokulu açalım fikri ortaya çıkıyor. Ön araştırma çevreden başlıyor. Bölgesinde bulunan anaokullarını inceliyor. Sayı fazla, bu durum mantıklı geliyor ve herkes bu işi yapıyorsa ben de yapabilirim. Sonra bir anaokulunda bulunan çocuk sayısını öğreniyor. 40 çocuk var ve aylık 700 ₺ eder 28,000 ₺. güzel para kim kazanabiliyor ki bu kadar parayı? O zaman bizde yapabiliriz.

Bir örnek vermek yerinde olacaktır. Bir gün danışmanlık hizmetimiz kapsamında ilginç bir durumla karşılaştık.

Anaokulu açmak isteyen kurucumuz kendi çevresinde araştırmalar yapmış. Anaokulu açma maliyetinin de 50,000 ₺ ile 60,000₺ arasında olduğunu öğrenmiş. Gitmiş yer bulmuş. Hatta yakınları da ona sen bu işi yaparsan, 30,000₺ ben vereyim ortak olalım diyenleri de olmuş.  Danışmanlık hizmeti kapsamında gerçekleri öğrendiğinde durumun hiç te böyle olmadığını farketti. 

Malesef ilk defa işletme sahibi olacaklarda gider kalemleri basit düzeyde inceleniyor. Yarısı gider olursa yarısı kazanç olur. İyi kazanabiliriz. Ama giderlerin ne olacağı konusunda bilgi sahibi değiliz. Buradaki düşünce yapısı, maliyet analizinin ne kadar basit yapıldığının kanıtıdır. Burada da klasik bir soru geliyor karşımıza.

Anaokulu kaç öğrenciden sonra kara geçer?

Bu soru iki amaçla sorulmaktadır. Birincisi gerçekten bu işi biliyor mu? diye sorar, ikincisi de yine çevresinden bilgi almıştır ve bu düşünceye inandırılmıştır.  Böylesine efsane bir sorunun cevabı da efsane olur. Bazen hiç kara geçemeyebilirsiniz. 

Hiç dikkat ettiniz mi ? Hemen hemen her yerde anaokulu görme şansınız var. Peki bunların kapasiteleri ne kadardır ya da kaç tane öğrencileri vardır? Kiraları ne kadardır? Kaç personel çalışır? Ne kadarını biliyoruz. Hiçbir şey bilmiyoruz.

Tavsiyemiz öncelikle bu soruların cevaplarınıtespit etmenizdir. Size o kadar güzel bir veri sağlayacak ki doğru kullandığınız takdirde, sonuç yapacağınız anaokulu için referans olacaktır. En azından herşeyin farkında olacaksınız.

Farkındalık oluşmuş ki bir düşünce var. İşte bu farkındalığı devam ettirip ileri seviyelere geçerseniz yapacağınız anaokulunun hedeflerini ve stratejisini de oluşturmuş olacaksınız.

Anaokulu sahibi olmak prestijli bir iş,  aynı zamanda da bir sektördür. Bu sektörde kalıcı olmak mı istiyorsunuz yoksa yerinizde mi saymak istiyorsunuz. İşte bu noktada işin daha profesyonel olabilmesi için gerekli unsurları ortaya çıkarmanız gerekecektir. Başarıya hiç bir zaman düz yoldan gidemezsiniz. Engellerinizin olması gerekiyor.

Anaokulu açma, güzel bir iştir. Ama bazı kurucularımızın mantığı şu, diyor ki

Anaokulunu açarım başına da bir müdür koyarım o halleder. 

Tamda bu noktada anaokulu müdür olma şartları yazımızı da okumalısınız. Çünkü bir müdürün ne iş yapacağı orada yazıyor. Farklı bir anlam yüklememek ve sınırları bilmek açısından önemli yazılarımızdan biri. Bu arada anaokulu müdürünün hazırlaması gerekli evrakları ad belirttik. Prosedürlerde bir madde daha açıklanmış oldu.

Anaokulu açma düşünceniz varsa lütfen bu mantıkta olmayın. Çünkü bu bir süre sonra hem sektöre hem de size ciddi zarar verecektir. Sonucu ise tam bir kaos. Bu sefer neden öğrenci gelmiyor sorularını sormak zorunda kalabiliriz. Aslında bu soruyu şöyle sormak daha akıllıca olacaktır. Neden veliler bizi tercih etmiyor? Eğer anaokulunuzun başına bir müdür ataması yapacaksanız o kişiden satış pazarlama ile ilgili bilgilerini öğrenmeniz faydalı olacaktır. Çünkü eğitimcilerin uzmanlık alanları eğitimdir. İçeri öğrenci çekmek değildir.

Sizce neden olabilir?

Anaokulu açmak için gerekli olan şey sadece işinize olan inancınız olmalı. Eğer siz projenize inanırsanız ve peşinden giderseniz bir misyonu tamamlamış ve kalıcılığınızı sağlamak için en sağlam adımı atmış olacaksınız.

Anaokulu açma ile ilgili olarak sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kreş açmak için bilgiye ihtiyacınız varsa o zaman kreş açmak sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yusuf YILMAZ

03/22/2018

Diğer Yazılar