Kreş Açma ruhsatı alana kadar yapacağımız her harcamayı Kreş açma maliyeti olarak değerlendirebiliriz. Bazıları için kreş açma maliyeti sadece donanım maliyeti olurken, bazıları için de tüm harcamalar olabiliyor. Mülk sahibine ödediğiniz depozito ve kira bedeli dahil olmak üzere ruhsat alana kadar yapacağınız her harcama kreş açma maliyeti içinde yer alacaktır.

Yazımız her ne kadar kreş açma maliyeti için hazırlanmış olsa da, anaokulu açma maliyetleri ile benzer özelliktedir.  Anaokulu açma maliyeti araştırıyorsanız bu yazı sizi de ilgilendirmektedir.

Kreş ve gündüz bakımevleri AÇSHB‘na bağlı olarak açılırlar bilgisini verdikten sonra bu yazımızda

  • İşletmenin ne olduğunu,
  • Kreş işletmesi kurarken ihtiyacımız olanları,
  • Kreş açmak için maliyetlerimizi belirlerken dikkat edeceğimiz hususları,
  • Kreş açma maliyetlerinin neler olduğunu rakamlarla öğreneceğiz.

Konumuzu başlıklar halinde inceleyelim.

Her başlığı detaylı bir şekilde incelemenizi ve yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz. Her detay kreş işletmesinin kuruluşu için önemlidir.

Kreş açma maliyeti yazımızın size kazandıracağı önemli noktalar bulunmakta. Bunlar,

  • Kreş işletmesini nasıl kurulacağı,
  • Kreş açma maliyetlerinin, karlı bir yatırıma nasıl dönüşeceğini,
  • Kreş açma maliyetlerimizin, topluma nasıl bir faydaya dönüşeceğini,
  • Kreş açma maliyetlerinin, sürdürülebilirlik üzerindeki etkisini,
  • Kreş açma maliyetlerinin, rekabet üstünlüğüne nasıl dönüştüğünü göreceğiz.

Bu yazımız bu güne kadar hazırlanmış en kapsamlı kreş açma maliyeti yazısıdır.

Konumuz kreş açma maliyetleri olunca her bir detayı atlamadan ele almamız gerekmektedir. İşin içinde kreş açma sermayesi olunca, her bir harcamanın önemine değineceğiz.

Kreş açmak, kreş işletmesi kurmak demektir. İşletmenin olduğu her ortamda bilmemiz gereken, hayati öneme sahip konular vardır. Şimdi bilmenizi istediğimiz terimler var. Artık konu kreş açmak değil kreş işletmesi kurmaktır ve bu alanda devam ediyoruz.

Kreş açmak için yapacağınız yatırım miktarı ne olursa olsun, tam kapasitede 8 ay da kendini çıkarabilecek potansiyele sahip olmalıdır. Aksi halde yapılacak yatırımların geri dönüşü çok uzun olacak yada hiç olmayacaktır.

Madem ki kreş işletmesi kuruyoruz. O zaman işletmenin ne demek olduğuna bakalım ve ilk konu başlığımız gelsin.

Başarılı Kreş Açma Maliyeti Ne Kadar Olmalıdır?
Kreş İşletmesi

İşletme nedir?

Çeşitli kaynakların bir araya getirilerek, toplumun gereksinimi olan mal ve hizmetlerin tedarik, üretim ve dağıtımıyla ilgili faaliyetlerin yapıldığı iktisadi örgüttür.

Bu tanımı kreş işletmesi için tanımlarsak;

Yaşam koşulları içerisinden, insanların çalışmak zorunda olduğu ve çocuklarını bırakacak yakınlarının olmadığı durumlarda ( Toplumun Gereksinimini karşılayan), çocukların günlük ihtiyaçlarının karşılandığı, yemek, eğitim, bakım gibi ihtiyaçlarını ( Hizmet) karşılayan ticari kuruluşlardır.

Peki, bir kreş işletmesinin amacı nedir?

Kar sağlama :

Madem ki kreş açıyoruz o zaman yatırımımız değerli olmalı ve para kazandırmalı.

Topluma fayda sağlama:

Yaptığımız işin herkese dokunur bir tarafı olmalı ve insanlara fayda sağlamalı. Sadece çocuklar için değil  herkes için fayda üreten bir işletme oluşturuyoruz.

Varlığını devam ettirme :

Kreşimizin ömrünün uzun olması için sürdürülebilir olmak zorundayız. Koşullar ne olursa olsun kreşimiz, varlığını sürdürmek ve büyüme stratejisi oluşturmak zorundadır.

Rekabet üstünlüğü sağlama

Rekabet koşullarında en zirvede olmalıyız. Bu konu tercih edilebilirlik noktasında işimize yarayacaktır. İnsanların, bizi tercih etmeleri için bahaneler üretmeliyiz.

Kreş İşletmesi Kurarken İhtiyacımız Olacak Unsurlar.

Kreş açarken önce ne iş yapacağımızı iyi bilmemiz gerekiyor. İşin özeti yaptığımız işi iyi tanımamız gerek. Bu yazıyı hazırlarken bir amacımız var. En doğru bilgiyi verip sürdürülebilirliği yüksek, kazanan anaokulu ya da kreş kurmanıza yardımcı olmak.

İnsanlar, yaptıkları işlerin karşılığını gördüğünde mutlu olurlar. Siz de mutlu olmak istiyorsanız kuracağınız kreş işletmesi için beklentilerinizi netleştirin. Hedeflerinizi şimdi oluşturmaya başlayın.

Kreş Açarken Hedef Kitlemizi Tanıyalım.

Açacağımız kreş için bir hedef kitle belirlemesi yapacağız. Hedef kitleme belirlemesi yaparken bölgenin sosyo-ekonomik durumunu, kültürel yapısını ve değerlerini incelememiz gerekiyor.

Hedef kitle tanımlamasını nasıl yapacağım diye düşünüyorsanız bu liste işinize yarayacaktır.

Hedef kitle belirleme,
  • Yaş Aralığı
  • Gelir Seviyesi
  • Eğitim Durumu
  • Lokasyon
  • Kültürel yapı
  • Nüfus artış yoğunluğu

Bu bilgilerin hepsine bir cevabınız olsun. Kreşiniz için belirleyeceğiniz 1 aylık öğrenci ücretini, vereceğiniz hizmetin kalitesini ve açacağınız kreşin standartlarını oluşturan tüm unsurlar burada yer almaktadır.

Sizin kreşiniz hangi klasmanda olacak? Seviyenizi belirleyin…

Şimdi gelelim veliler çocuklarını neden kreşe verirler.

Veliler bir anaokulu ya da kreşten ne beklerler?

İnsanlar günlük yaşamlarını devam ettirebilmek ve toplumun verdiği görevleri yerine getirebilmek için bir takım mal ve hizmetlere ihtiyaç duyarlar.

Konumuzla ilgili olan kısmı, ailelerin, günlük yaşamlarını devam ettirebilmek için çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri kreş hizmetine ihtiyaç duyarlar.

İhtiyaçlarını karşılayabilmek için çaba gösterirler( Bir bedel öderler) ve çabalardan olumlu sonuç aldığında tatmin ve mutlu olurlar. ( Mutlu Müşteri olurlar. Sürdürülebilirlik için en ideal yol)

Mademki böyle bir ihtiyaç var. O zaman kreş işletme arzını oluşturmaya geçebiliriz.

Hedef kitlemizi tanıdığımıza göre, artık kreşimizi kurmaya geçebiliriz.  Şimdi beklentilerimizin neler olduğunu görme vakti.

Kreş Açma Maliyeti Beklentilerinize Uygun mu?

Buraya kadar okumaya devam etmişseniz en önemli kısma geldik.

Bir kreş işletmesi kurduğumda, ne kadar kazanmalıyım? Diye sormalısınız kendinize.

Daha önce kreş açmak ne kadar kazandırır? Sorusunu cevaplamıştık. Yazıyı okumak için okuldanismanligi.com.tr/kresacmaknekadarkazandırır linkinden inceleyebilirsiniz.

Sorunun cevabını verdiğinizi düşünerek devam edelim.

Mademki ne istediğimizi daha net biliyoruz o zaman, bu ihtiyaçlarımızı karşılayacak binayı aramaya geçebiliriz.

Kreş açmak için bina seçimi

Kreş açma maliyetleri içinde en önemli kalem ise bina seçimidir. Kreş için seçtiğimiz binanın kreşimizin ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek durumda olması gerekiyor. Buraya dikkat.

Kreş açma maliyetlerinin %80’i bina seçiminde karşımıza çıkmaktadır.

Her yer kreş ya da anaokulu olmaya elverişli olabilir. Lakin çok azı istek ve beklentilerinize ulaşmanızı sağlar.

Kreş açmak için bina seçimi yaparken aceleci olmamak gerekiyor. Hedefimize uygun yeri bulana kadar araştırmaya devam etmeliyiz.

Aslında sadece bir kreş binası değil, isteklerimize uygun nitelikli ve kalitemizi yansıtabilecek unsurları arıyoruz. Çünkü sürdürülebilirlik açısından son derece önemli bir konu.

Kreş açma maliyeti içinde saydığımız bina seçimi, kreş açma maliyetlerine etki eden en önemli husustur. Birkaç örnek verelim ve maliyetler hakkında bilgi sahibi olalım.

Kreş olmaya uygun binalar hangileridir.

Kiralama düşünülerek  üç faktör genel olarak ele alınmıştır. Kreş yada anaokulu bina özellikleri için okuldanismanligi.com.tr/anaokulubinaşartları yazımıza göz atabilirsiniz.

Kreş Binası seçimi Natamam Yapılar

Bu binalarda dış cephe yapılmış elektrik hattı olan, bölümlenmemiş alanlardan oluşur.

Genelde dükkan ve komple binalardan oluşur. Kısacası ticari binalardır diyebiliriz.

Bunun anlamı ise tüm işlemlerin sizin tarafınızdan gerçekleşecek olması. Elektrik tesisatından, bölme duvarlara kadar siz yapacaksınız.

Basit bir hesapla, 300 metrekarelik bir yerde, karşınıza çıkacak tadilat miktarı en az 350,000₺ olacaktır. Yeri görmeden net olarak söyleyebiliriz. Eğer mal sahibi içeriyi kendi yapmayacaksa böyle olacaktır.

Bu rakam en basit haliyle yapıldığında karşımıza çıkacaktır. Hatta bu rakamın üzerine çıkma olasılığınız çok fazla diyebiliriz.

Kreş Binası Seçimi Villa Tipi Müstakil Binalar

Natamam binalara göre çok avantalı diyebiliriz. Katlı yapılar olması sebebiyle yangın merdiveni sorunu ilk başta gelir. Bu tip yerler ev için yapıldığından oda büyüklükleri yeterli seviyede olmayabilir. Kırım döküm işlemlerinin en az olması durumunda tadilat maliyeti,500,000₺ -750,000₺ arasında olabilir.

Terkedilmiş Kreş Binaları

Bu tip yapılarda maliyetlerinizin en az olduğu durumlardır. Artan maliyetleri düşündüğümüzde 400,000₺ tadilat ile tüm işlemler bitebilir.

Daha önce kreş olarak kullanılmasından kaynaklı bir çok standart içeride uygulanmıştır. Size kalan sadece badana boya işleri olabilir. Ufak dokunuşlarla bambaşka bir görüntüye ulaşabilirsiniz.

Mevcut durumdan biraz daha nitelikli olsun isterseniz tadilat maliyetiniz 600,000₺ yi bulabilir.

Başarılı Kreş Açma Maliyeti Ne Kadar Olmalıdır?
Kreş Açma Maliyet Kalemleri

Kreş açma maliyeti kalemleri nelerdir?

Kreş açma maliyetlerimiz bina seçimi ile birlikte başlayacaktır. Şimdi aşama aşama kreş açma maliyetleri detaylarını inceleyelim.

Muhasebe Maliyeti

Kreş işletmesi için ilk maliyetimiz Muhasebe Maliyeti ( Kreş işletmesini vergiye tabi kılma)

Bu gün şahıs işletmesi kurduğunuzda en az 2,000₺ civarında bir rakam ilk maliyetimiz olacaktır. Limited şirket ya da farklı bir şirket kurulumu daha fazla bedel gerektirecektir. Bu konuda muhasebeciniz ile görüşebilirsiniz.

Kiralama Giderleri

Kreş için bulduğumuz bina ile yapılacak kontrat için;

  • Emlakçı komisyonu,
  • Depozito
  • Birkaç kira peşin ödeme

50,000₺ kirası olan bir yer için, 50,000₺ emlakçı komisyonu, 50,000₺ depozito ve 3 kira bedeli olan 150,000₺ ödeme yapma durumu mümkün

Toplamda kiralama giderleri olarak karşımıza 125,000₺ maliyet çıkacaktır. Kiralama maliyeti örnek olarak verilmiştir. Yere göre değişkenlik gösterebilir.

Yerleşim Planı Maliyetleri,

Yerleşim planı bir kreş veya anaokulu için olmazsa olmazlardan biridir. Yerleşim planı oluşturmak için bir uzmana ihtiyacınız olacaktır. Bu durumda ilk gideceğiniz yer bir mimar ya da iç mimar olacaktır. Yeri gelmişken belirtelim, yerleşim planı bütçenizi doğru kullanabilmeniz için çok önemlidir.

500 metrekarelik bir yer için, karşınıza 10,000₺ – 40,000 ₺ gibi bir maliyet çıkabilir.

Bir kreşin en önemli detayı yerleşim planıdır. Doğru hazırlanmış bir yerleşim planı kreş açma şartlarının %80 ini tamamlamış olacaktır.

Yerleşim planı yapılacak tadilatların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Hassas bir şekilde ele alınması ve her bir metrekaresinin kullanılabilir olması gerekmektedir. Atıl alanları en etkin şekilde kullanılabilir hale getirilmelidir.

Kreş yerleşim planı doğru kurgulandığı takdirde, kreş açma maliyeti ciddi oranda düşecektir.

Bir kreş ya da anaokulu için önemli olan yerleşim planı bittikten sonra yapılacak çalışmalara bakalım.

Tadilat Kalemleri

Kreş binasının ne şekilde olacağını bertaraf ederek genel olarak inceleyelim.

Yeni yerleşim planı ile birlikte aşağıdaki faktörlerin her biri maliyetlerimize etki eden asgari şartları barındıran hususlardır. Her bir detay bir maliyet gerektirir.

Örneğin kapı seçimlerinde 1 kapıyı 1500₺ ye alabilirken aynı boyutta başka kapının maliyeti 4500 ₺ olabilir. Asgari ihtiyaçların belirlenmesi ve öne çıkaracağınız fiziksel özelliklerin durumuna göre maliyetlerde düşüş ya da artış olacaktır.

Kreş binasının tadilatı için gerekli olan özellikler

  • Kapı genişlikleri
  • Pencere Genişlikleri,
  • Sınıf olarak kullanılacak alanların büyüklükleri
  • Kırım işlemleri
  • Yeniden yapılacak duvarların belirlenmesi
  • Tuvalet ve lavabo sayılarının belirlenmesi ve uygulanması
  • Su deposu oluşturulması
  • Yangın merdiveni oluşturulması
  • Elektrik tesisatı
  • Kamera sistemi
  • Ses sistemi
  • Bina cephe çalışması
  • Mutfak ve yemekhane alanlarının oluşturulması
  • Badana boya işlemleri
  • Zemin maliyeti
  • Görünmeyen maliyetler ( binanın yapısından kaynaklanan başta belli olmayan ama tadilat aşamasında ortaya çıkan maliyetlerdir)

Yerleşim planının hazırlanmış olması yukarıda maliyetlerin neler olacağını ortaya çıkaracaktır.

Yerleşim planı detaylı hazırlandığında, bir ustanın yapacağı tüm çalışmaların metrekaresini ortaya çıkarabilirsiniz.

Villa tipi binalarda en az tadilat maliyeti, büyüklüğe göre 450,000₺ dükkan formatlı veya natamam binalarda  en az 1,500,000₺ den aşağı olmayacaktır.

Kreş Açma Maliyeti, Kreşin Kalitesini doğrudan Etkileyecektir

Yerleşim planının oluşmasından sonra bizi iki yöntem bekliyor. Bunu belirleyecek olan husus ise yukarıda bahsettiğimiz hedef kitlemizdir.

Rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için bu yol ayrımında nereye gideceğimiz, kreş işletmesinin de geleceğini şekillendirecektir.  Şimdi bu iki yöntem nedir bakalım.

  • Ekonomik Anaokulu ve Kreş Kurulumu: Kısıtlı bütçe dahilinde yapılabilecek en iyi konsepti ortaya çıkarmak ana amaçtır. Hem rekabet üstünlüğü sağlayıp, hem de sürdürülebilir kreş işletmesi kuracağız.
    İhtiyaç listesini iyi belirleyip hareket etmek gerekiyor. Mutlaka projelendirme yapın ki gereksiz maliyetlerden kurtulun.
  • Özel Tasarım Anaokulu ve Kreş Kurulumu:
    Bu tarz kreşlerde, tamamen özgün bir konsept karşımıza çıkar. Hedef kitlenizde maksimum algı oluşturur.
    Rekabet üstünlüğü en üst seviyede olacağından, tercih edilebilirliği yüksek bir kreşiniz olacak diyebiliriz. Çok kısa sürede yüksek doluluk oranına ulaşacağınızı söyleyebilirim. Proje desteği için anaokulu projelendirme sayfamıza bakabilirsiniz.

Her iki kurulum çeşidi de kreş açma maliyeti direkt etkilenmektedir. Örneğin çevre analizi yaptınız ve diğer kreşlerin fiziksel koşullarını incelediniz.

Kendi kreşinizde yapacağınız çalışmaları başlangıç aşamasında, bir yada iki kademe üst seviyeye çıkardığınızda fark ciddi şekilde kendini gösterecektir.

Aynı zamanda bu fark sizin diğerlerinden ayrışmanızı ve doğru konumlandırma yapmanızı sağlayacaktır.

Kreş açma maliyeti ne kadardır?

Ekonomik ya da özel tasarım kreş açabilirsiniz. Her iki yöntemle kuracağınız kreş açma maliyeti ne kadar olabilir? Ekonomik anaokulunda maliyetiniz 2,000,000₺ ise, aynı şartlarda özel tasarım kreş çalışması 4,000,000₺’ye kadar çıkabilir. Kreş açma maliyetinin ne kadar olacağı tamamen sizin beklentinize göre şekillenecektir.

Kreş Açma Maliyeti : Kreş Malzemeleri

Anaokulu veya kreş malzemeleri diye adlandırabiliriz. Bir kreş ve anaokulunda olması gereken bölümlere göre birim birim maliyetleri belirleyelim. Bu sayede hem bir kreşte ki tüm alanların neler olacağını hem de kendi kreş açma maliyetimizi hesaplayabileceğiz.

Kreş Malzemelerinin neler olduğu ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Kreş Malzemeleri

Kreş Mutfak Malzemeleri:

Ev tipi ve endüstriye mutfak olmak üzere iki tip maliyet çıkacak karşımıza.

Ev tipi mutfak maliyeti : 200,000₺ civarında olacakken

Endüstriyel Mutfak Maliyeti : 600,000₺ civarında olabilir

Yemekhane alanı

Yemekhanede kullanacağınız yalnızca masa ve sandalye olacaktır. Ama dekor da isteyebilirsiniz. Maliyet olarak en düşük 80,000₺ civarında olacaktır. ( 50 kişilik bir anaokulu için)

Sınıf maliyetleri

Bir kreş için sınıf maliyeti kalite göstergesine ve kapasiteye göre en basit haliyle 40,000₺ den başlar ve ucu açıktır.

Orta kalite bir sınıf oluşturayım derseniz sınıf başı maliyetiniz en az 75,000₺ civarında olacaktır.

Yüksek kalite bir kreş sınıfının maliyeti ise 150,000₺’ ve üzeri olabilir.

Müdür odası:

Müdür odası bir kreşin kurumsal yanını ortaya çıkaracaktır. Buradaki maliyetiniz tamamen size bağlı.

Spotçulardan 5,000₺ ye makam takımı alabileceğiniz gibi, iyi kalite olsun dediğiniz makam takımı 50,000 ₺ rakama ulaşabilir.

Bu rakam kaliteli bir makam takımı için en az 50,000₺ ve üzeri diye düşünebiliriz.

Giriş karşılama alanı :

Bu kısım yoğun kullanım alanı olacaktır. O yüzden kullanılabilirlik düzeyi yüksek olmalıdır.

En ekonomik şekilde yapayım derseniz, 80,000₺ rakamı gözden çıkarmanız gerekecektir.

Maksimum konforu düşünürseniz, portmanto alanı, veli bekleme alanı ve sekreterya alanlarıyla birlikte en az 250,000₺ bir rakamı gözden çıkarmanız gerekebilir.

Bahçe Alanı :

Burada kullanacağınız bir çok malzeme var. En uygun olanı tamamen ihtiyacınıza odaklanmaktır.

Normal bir park yapayım derseniz, metal malzemeli olanlar daha uyguna alınabilmektedir. İster ahşap, ister metal bahçe oyuncakları kullanın maliyet kalite ile doğru orantılıdır.

En az maliyetle bir bahçe yapalım dersek, 40,000₺

Kaliteli olsun işlevsel olsun dersek, 250,000 ₺ bütçe ayırmak gerekebilir.

Şuana kadar zorunlu alanların maliyetlerini ortaya çıkardık. Lakin zorunlu olmayan ama bir kreşin niteliğini ortaya çıkaran ekstra alanlar yapabilirsiniz.

Bunların başında atölyeler, oyun alanları, tiyatro- sinema alanı, jimnastik salonu gibi alanlar vardır. Bunlardan atölye ve oyun alanı kısmını ele alalım ve onların da asgari maliyetlerini çıkaralım.

Atölye :

Resim, müzik, İngilizce, satranç gibi her bir alan için atölye oluşturulabilir. Amacına uygun olarak hazırlanacak atölyelerin maliyetleri en az 75,000₺ den başlayacaktır.

Atölye sayısı binanın büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

İç Mekan Oyun Alanı :

Bu kısım tamamen göreceli, boş bir alan yapıp çok amaçlı kullanabilirsiniz. Hareketli ( taşınabilir oyuncaklarla döşeyebilirsiniz. Yine de en az maliyetiniz 50,000 ₺ den başlayacaktır. Fiziksel gelişime odaklı bir alan yapacaksanız en az 150,000₺ maliyeti göze almanız gerekir.

Ofis Malzemeleri :

Kreşinizde bulunacak teknolojik ürünlerle beraber kırtasiye malzemeleri ihtiyacınız bulunmaktadır.

Bilgisayar ve yazıcı gibi malzemelerle beraber, kalem, defter, kağıt ve diğer ofis malzemeleri için en az 100,000₺ ile 150,000₺ gibi maliyet sizi bekliyor.

Donanım ve teçhizatların maliyetleri tamamlandıktan sonra kreş açma prosedürlerine geçiş yapabiliriz. Şimdi karşımıza prosedür maliyetleri gelecek.

Prosedür Maliyetleri,

Kreş açma maliyetleri içinde yer alan ve ruhsat aşamasında karşımıza çıkan prosedür maliyetleridir.

Kreş açma şartlarında yer alan maddeler için ek gereksinimlere ihtiyaç duyabiliriz. Kreş açma şartları ve prosedürleri için okuldanismanligi.com.tr/kreşaçmaşartları yazısına göz atabilirsiniz.

Teknik Rapor

İlk maliyetimiz kreş binası teknik raporu almak için karşımıza çıkacak, 15,000₺ den başlayan fiyatlarla karşılaşacaksınız. Binanın yeni ya da eski olması bu rakamın yukarılara çıkmasına sebebiyet verecektir.

İtfaiye Raporu

İtfaiye uygunluk raporu için bir maliyetle karşılaşabilirsiniz. Bazı yerlerde bu bedel tahsil edilmezken bazı yerlerde metrekare bazlı maliyetler karşımıza çıkmaktadır. Ortalama düşük olsa da 1,000₺ bütçe fazlasıyla yeterlidir.

Engelli taşıma aparatı maliyeti :

Eğer MEB’e bağlı anaokulu açacaksanız ve anaokulu binanız çok katlı ise, engelli taşıma aparatı almak zorunda kalabilirsiniz. Yönetmelikte açıklamaları mevcut olmasına rağmen müfettişlerin istemesi durumunda mecbur kalınan maliyettir. En uygun fiyati 40,000₺ den başlıyor.

Kreş açma maliyetlerinin son aşaması olan tanıtım kısmına geldik.

Tanıtım ve Reklam Maliyetleri

Kreşimizi daha çok kişiye ulaştırmak için belirli maliyetlerimiz olacak. Reklam maliyetlerimizi biz belirleyeceğiz.

Dijital pazarlama, geleneksel pazarlama yöntemleri kullanarak tanıtım ve reklam maliyetlerini ortaya çıkaracağız.

Broşür, afiş gibi basılı ürünlerle birlikte, internet ortamındaki reklamlarınızla daha çok kişiye ulaşabilir ve kreşinize öğrenci kabulüne başlayabilirsiniz.

Başlangıç aşamasında tüm bu işler için 20,000₺ bütçe ayırmanız yerinde olacaktır.

Promosyon çalışmaları da yapacaksanız bu iş için de en az 30,000₺ bütçe ayırmanız yararınıza olacaktır.

Toplamda tanıtım ve reklam bütçesi olarak 20,000₺ ayırmak yeterli görünüyor. Yani kreş açma maliyetleri içinde reklam maliyetlerinizi de eklemeniz gerekmektedir.

Aşağıdaki tablodaki veriler örnek olarak verilmiştir. Binanın yerine göre değişkenlik gösterecektir. Daha detaylı analiz için bize ulaşın. Anaokulu Keşif Çalışması ile Genel maliyet analizi yaptırabilirsiniz.

Aşağıda buradaki bilgiler nezdinde güncel olarak karşınıza çıkabilecek maliyetleri tablo halinde görebilirsiniz.

Kreş Açma Maliyetleri

Burada artan maliyetleri göz önünde bulundurmalısınız. Bu iş amatörce yapılacak bir iş değil. Sonuçta ticari bir iş yapıyorsunuz ve karşılığında bir beklentiniz var. Tecrübelerimiz basit yapılan anaokulu ve kreşlerin eninde sonunda rekabete yenildiklerini gösteriyor. İyi kalitede bir anaokulu için en az 4,000,000₺ lik bütçe olmalıdır.

Görünen o ki bu çalışma en az maliyet gerektiren hususlar düşünülerek hazırlanmıştır. Kapasiteye bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. En az 50 kapasiteli bir anaokulu için bu rakamları referans alabilirsiniz. Artan maliyetleri göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir.

Burada belirtmiş olduğumuz rakamlar çok fazla tadilat gerektirmeyen standart bir anaokulu ve kreş açma maliyetidir diyebiliriz. Rakamlar bulduğunuz yerin durumuna göre değişkenlik gösterecektir. Maliyet hesaplaması yapabilmek için mutlaka öncesinde fizibilite çalışması yapmalısınız. Bu konuda bizden keşif danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz.

Başarılı Kreş Açma Maliyeti Ne Kadar Olmalıdır?
Her şey mümkün olduğunca sadeleştirilmeli, fakat basitleştirilmemelidir. – Albert Einstein

Kreş Açma Maliyeti Genel Değerlendirme

Kreş açma maliyetleri ve maliyetlere etki eden tüm hususları değerlendirdik. Kreş açma maliyetlerinin neler olduğunu şimdi daha iyi biliyoruz.

İşin başlangıç aşamasından tadilat kalemlerine, yerleşim planından donanım teçhizatlara kadar ve son aşama olan prosedürden tanıtım reklam çalışmalarına kadar elimizde ciddi veriler var.

Her bir maliyet kalemini oluşturan kendinden önceki konulardır. Konu maliyet olunca her detayı atlamadan ilerlemek mantıklı olacaktır.

Şimdi başarılı bir kreş açmak için, kreş açma maliyetlerinin ne olması gerektiğini kısaca özetleyelim.

  • Kreş işletmesi kurup, kazanmak istiyorsanız projenizi mutlaka detaylandırın. Kalite algınıza göre yapacağınız her çalışma, kayıt oranları üzerinde ciddi bir etki yaratacaktır.
  • Eğer kazanmak istiyorum diyorsanız kreş açma maliyeti sorgulamak yerine istediğim şartları nasıl oluşturabilirim diyebilmelisiniz.
  • Maliyetlerden ziyade odaklanmanız gereken konu niteliktir. Bir kreşin niteliği, kalitesini belirler. Kalite ise hiç kimse yokken bile aynı şeyleri yapmaya devam etmektir. Yani süreklilik gerektirir.
  • Tercih edilebilirlik yani rekabet üstünlüğü sağlamak istiyorsanız, bölge analizini doğru yapmalısınız. Burada çok fazla potansiyel var dediğiniz her yer sizi yanıltabilir. Dışarıdan cazip görünen gerçekte cazip olmayabilir.

Bedava peynir sadece fare kapanında olur.

Bölge şartlarına göre kreşinizin kalitesi ortaya çıkacaktır. Şimdi doğru bilinen bir konuyu ele alalım ve maliyetlerin işletmeye nasıl etki ettiğine bakalım.

Kreşler ilk yıl para kazanamazlar,

Eğer sizde ilk yıl kazanamayacağınızı düşünüyorsanız o zaman baştan kaybettiğinizi söyleyebiliriz. Duruma farklı bir gözle bakalım. En kötü şartlarda 500,000₺ yatırım yaptığınız bir işte ilk yıl bir şey beklemiyorsunuz. Hatta bir o kadar daha zararı göze alarak işe giriyorsunuz.

Peki, bu durumda maliyetiniz iki katına çıkmıyor mu?

Basit bir hesap yaparak özetleyelim. Konumu ve kirasından bağımsız olarak bir kreş işletmesini açtığınızda içeride çocuk olsun ya da olmasın aylık gideriniz 350,000₺ civarında.

Kreşler ilk yıl para kazanamazlar derken bu durumu kabullenip, 350,000X12 = 4,200,000₺ zararı göze alıyorsunuz demektir.

Oysa ilk yıl eğitime başladığınız ay olan eylül ayı itibariyle kapasitenizin %60’ına ulaşmanız gerekmektedir. 60 kapasiteli bir yerde en az 36 çocuk almanız gerekiyor. Eğer alamamışsanız sorgulamanız gereken bir çok şey var.

Kreşlerde yanlış yapılanma

Konunun ilk başında belirttiğimiz bir husus vardır. İşletmenin ana amacı karlı olmak. Sonradan sürdürülebilir olma, topluma fayda sağlama ve rekabet üstünlüğü konularımız vardı.

Eğer istenilen asgari seviyeye ulaşamamışsanız burada yanlış yaptığınız bir çok detay var demektir.

Klasik olarak bu cümleyi söyleyenlerin yaptığı şey, herkesin yaptığı işi herkes gibi yapmak var. Haliyle böyle bir ortamda da rekabet üstünlüğü ortadan kalkar. Yani herkes gibi olursunuz ve tercih edilebilirlik ortadan kalkmış ve yerine kıyas gelmiş olacaktır.

İşin daha da özeti şu, veli sizi tercih etmemiş ve tercih etmek için de bir sebep bulamamış.

Kreşler ilk yılda para kazanabilirler sonraki yıllarda da kazanabilirler.

Tartışmasız kabul edebileceğimiz husus ise ilk yıl sizin için alışma süreci olacak ve ikinci yıl tam kapasite çalışmaya geçeceksiniz.

Eğer öğrenci bulma konusunda problem yaşıyorsanız, yapılanmanızı gözden geçirin. Çünkü yönetim anlayışınız sizin daha fazlasını almanıza olanak sağlamıyor.

Bu konuyu defalarca yaşadık. Danışmanlık hizmeti alan kreşlerin, ortaya koyduğu karakter yoktu. İncelemelerimiz sonucunda sorunun hep aynı yerde olduğunu gördük. Yani yönetimde.

Eğer bir kreş açmış ve hala sonuç alamamışsanız bunun bir çok sebebi olabilir. Genel işleyişiniz ve yönetim yapınızı yeniden ele almak ve değerlendirmek faydalı olacaktır.

Kreş açma maliyetleri işletmeye nasıl etki eder?

Yukarıda bahsettiğimiz konu herkesin ilgi alanında. Eğer ilk yıl kazanmaya başlamak istiyorsak, kreş açmadan önce planlamamızı doğru yapmamız gerekmektedir.

Rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için güçlü görüntüye ihtiyacınız var. Adınızı duyan herkes “o kreş çok iyi” diyebilmeliler. İnsanlara bu düşünceyi gösterebilmeleri için fırsatlar verin.

Herkesin yaptığını yapmayın, özgünlük önemlidir. Eğer imkanlarınız varsa, özel çalışmalar yapın.

Kreş açarken iki seçenek belirledik. Ekonomik ve Özel tasarım anaokulu ve kreş kurulumları. Ama bunlardan daha da önemli bir konu daha var. O da sistemdir.

Şimdi bu çalışmaları yaparken neleri kazanacağınızı ve neleri kaybedeceğinizi düşünün.

Eğer doğru stratejiyi oluşturabilirseniz, kreşinizde öğrenci bulma problemi yaşamazsınız.

Tüm yaptıklarınıza rağmen yine öğrenci alamıyorsanız, o zaman bir yerde yanlış var demektir.

Çok uzağa gitmeyin ve yönetim kademesinin işleyişine dikkat edin.

Konu derin olmasına rağmen, yaşadığınız her problemin özü kreşin kuruluşu aşamasında ortaya çıkmaktadır.

Bir çok yazımızda söylediğimiz gibi önemli olan prosedürler ya da şartlar değil, önemli olan doğru planlama yapıp kreş işletmesini kurmaktır. Çünkü prosedür çalışmaları bir şekilde tamamlanabilir ama yanlış zemin üzerine kurulan kreşi düzenlemek çok daha maliyetli olacaktır.

Kreş açma maliyeti için harcadığını her 1 kuruşun size katma değer oluşturması gerekiyor. O 1 kuruş veli görüşmelerinizde ve ay sonunda kasanızdaki para olarak karşınıza çıkacaktır. İşte o zaman iyi ki böyle yapmışım diyeceksiniz.

Okul Danışmanlığı Hizmetleri olarak hem anaokulu kurulum danışmanlığı hem de var olan anaokulu ve kreşlere yönelik sistemsel danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Üzerinde durduğumuz en temel konu ise bakış açısını değiştirmektir.

Sadece eğitim odaklı bakan kurumların bir süre sonra hüsranla kapatıldığına çok kez şahit olduk. Ülkemizde velilerin kreş seçerken dikkat ettiği konulara odaklanın. Sonucu sizi çok şaşırtacaktır. Çünkü insanlar ilk önce kaliteli bir ortam istiyor.

İşinizi şansa bırakmayın. Bizden destek alabilirsiniz. Çalışma yapmak zorunda da değilsiniz. Ama mutlaka bir fikir alın. Bunun için ücret talep etmiyoruz. Bize ulaşmak için https://www.okuldanismanligi.com.tr/bize-ulasin/ bağlantısına gidebilirsiniz. Kesinlikle dönüş yapacağız.

Kreş Açma Maliyeti Bir Defaya Mahsustur

Kreş açma maliyetleri tek seferliktir. İkinci kez maliyet oluşturmaz. Sistem bir kez kurulur. Sonra geliştirmeler olur. O yüzden kreş sermayenizi kullanırken, her kuruşun size maksimum fayda sağlaması gerekmektedir.

Madem ki bu işten kazanmak istiyoruz, o zaman gelen velilere ve çocuklara mükemmel bir deneyim yaşatmayı amaçlayın. Bu deneyimle zaten rekabet üstünlüğünü ele alacaksınız. Harcadığınız her 1 lira size binlerce liranın gelmesini sağlayacaktır. Bu konuda anaokulu başarı kriterleri adlı makalemizi okuldanismanligi.com.tr/anaokuluvekreşlerdebaşarıkriterleri bağlantısından okuyabilirsiniz.

Rekabet üstünlüğü sağlayabilmek, sürdürülebilirliği sağlayacaktır.

Rekabet üstünlüğü ile, topluma faydanız olacak, nasıl mı ?

Bölge şartlarının üzerinde bir kreş sahibisiniz. Veliler sizde gördüklerini diğer kreşlerden de isteyeceklerdir. Haliyle çıtayı yükseğe koyan siz, tercih edildiniz ve edilmeye devam ediyorsunuz. Oysa rakipleriniz sizin seviyenizin altında. Bu sıralamayı aileler yapacaklar. Seviye, anaokulu ve kreşlerin belirleyeceği kıstas olmaktan çıkıp toplumun adını koyduğu bir durum olacaktır.

Bir süre sonra sizin kreşiniz seviyesine çıkmak için çaba harcayacaklardır. Bu durumda bölge lideri yine sizin kreşiniz olacaktır.

Rekabet üstünlüğü, kreşinizi hayal edemeyeceğiniz noktalara getirecektir. Kreş açmak ne kadar kazandırır sorusunun cevabını verebilirsiniz. Başlangıçta hayal edemeyeceğim kadar çok kazandırır diyebilirsiniz.

Tam da bu noktada, bu işten keyif almaya başlarsınız.

Biz sizin başarılı olabilmenizi destekliyoruz. Sonuçta aynı gemideyiz. Bu sektörün gelişmesi ve geliştirilmesi için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz.

Okul Danışmanlığı Hizmetleri

Kreş Açma Maliyeti Sonuç

Anaokulu veya kreş açmak istiyorsanız, en iyisini yapmak için yola çıkın. Sektörün kaliteli hale gelebilmesi için bu çok önemlidir.

Önceden cadde mağazaları vardı, şimdi alışveriş merkezleri var. Bölgelerin kalitelerini geliştiren işletmelerdir. Kreşler de, işletmelerden biridir. O halde maksimum faydayı oluşturmak için harekete geçebilirsiniz.

Kreş açma maliyeti, bir kreşin kalite algısının toplamını ifade eden yegane unsurdur.

Eğer yeni bir kreş açma serüvenine başlıyorsanız, yukarıda vermiş olduğumuz kriterleri göz önünde bulundurun. Geri dönüşü olmayan bir yola başlamanızı istemeyiz. Yine de tavsiyemiz en az 2,000,000 ₺(2 milyon) sermaye ile başlamanız yönündedir.

Anaokulu danışmanlığı sayfamızdan yapmış olduğumuz çalışma detaylarına bakabilirsiniz ve portfolyo sayfamızdan nitelikli anaokulu projelerinden bir kaçını görebilirsiniz.

Kreş Açma Hakkında daha fazla bilgi için https://www.okuldanismanligi.com.tr/kres-acma-sartlari-nelerdir/ziyaret edebilirsiniz.

Yusuf YILMAZ

Anaokulu ve Kurulum Uzmanı

06/06/2022

Diğer Yazılar